Forside Træning
PDF Udskriv

 

TRÆNING.

Grise er meget lærenemme og meget nysgerrige dyr.
De opsøger aktivt nye informationer, og de undersøger det nye intensivt. Hurtigt finder de ud af, om det nye kan "levere" flere informationer, og hvis ikke, går de videre til det næste.

Se lidt om hvad man kan træne en gris til :

   

Og endnu et eksempel fra TV2 Syd, 15. dec. 2009:  Se her.

Klikkertræning.

Klikkertræning er en træningsform, der udelukkende bygger på positiv forstærkning, - i modsætning til andre træningsformer, som anvender ubehag eller hårdhændet håndtering/smerte (negativ forstærkning) for at få dyrene til at lystre. I praksis er positiv forstærkning noget behageligt, man tilføjer en bestemt, ønsket adfærd i det øjeblik adfærden udføres, for at forstærke/øge hyppigheden af den ønskede adfærd, mens negativ forstærkning er at fremme en bestemt adfærd ved at fjerne noget ubehageligt i det øjeblik, den ønskede adfærd udføres.  

I klikkertræningen kombineres en lyd, f.eks. fra en lille mekanisk "klikker", som man har i hånden, med en positiv oplevelse for dyret, f.eks. en godbid, lige i det øjeblik - hverken for tidligt eller for sent - hvor dyret udfører den ønskede adfærd. Dyret lærer at forbinde lyden med noget rart.

Klikkertræning blev udviklet af delfintrænere for mange år siden, da de ikke havde nogen mulighed for fysisk at korrigere dyrenes adfærd eller udsætte dyrene for ubehag, hvis de gjorde noget uønsket.  

Klikkertræning er i dag en videnskabeligt baseret træningsmetode, der kan bruges på allle dyrearter, som er i stand til at lære, dvs. at opsummere og huske ny viden. Det gælder alt ligefra krybdyr, fisk, fugle, gnavere, hunde, katte til heste, delfiner, marsvin - og grise. Og i øvrigt er træningsprincipperne brugbare også på børn, venner, kolleger og familiemedlemmer Smil.

Dog er det begrænset, hvor kompleks en adfærd man kan lære de mindre "intelligente" dyr, f. eks. en høne, at udføre, - men høns kan sagtens klikkertrænes.

Klikkertræning bruges meget i f. eks. Zoologiske Haver og på forsøgsstationer, hvor dyrene skal kunne håndteres uden at blive stressede. Det kan være i forbindelse med vejning, undersøgelse, flytning, osv.

Grise kan lære rigtig mange ting v. hj. af klikkertræning, og de lærer rigtig hurtigt.

Der afholdes kurser i klikkertræning for hunde mange steder i landet. Der findes også en del bøger om klikkertræning af dyr, f.eks. "Træn din kat" af Maiken Lysholm Sten, Lindhardt & Ringhof, 2006.

På KU-Life afholdes der kurser i klikkertræning af høns og grise ved Dyrlæge Dorte Bratbo Sørensen. Læs mere på www.life.ku.dk/animaltraining.